Tabung Kawen

Sunday, January 18, 2015

What u need in hospital for labouring.

Assalamualaikum semuanya? Hiks.          

Dah lama saya x update blog sejak imani lahir. Skrg imani dah nak masuk 9 bulan. Cepat je masa berlalu kan? Mama pula baru cecah 25 tahun 2 bulan. Abi pula akan cecah 26 tahun tanggal bulan februari nanti. 

Ok lah tanpa buang masa, jom saya share apa perlu bawa utk hari saat melahirkan. Tak perlu la semangat sangat bawa brg byk2. Saya dulu rileks je bawak 1 beg kecik khas utk baby dan 1 beg besar utk diri saya sendiri.

Ok jom mulakan. 

Utk baby 
-sila bawa pampers 1pcs dan baju utk anak semasa di labour room. Asingkan dlm satu beg / plastik. 
Brg dlm wad pula :-
- 1 set baju new born.
-1 pair mitten & booties (tak perlu bawa byk2 pasal bdk bukan kotor pun)
- 3-4pcs pampers
- 1 pair barut gam utk dia (mudah!)
- 2 psg baju baby. 
- bantal kepala tmaasuk bntl pjg 2 biji utk sendalkan baby.
- selimut baby
- bedung jenis wrap / napkin sehelai.
- towel kecik sekiranya perlu. 


Utk ibu 
Masa lapor diri:-
- kad pengenalan
- buku pink 
- guarantee letter dr jabatan (bagi pekerja kerajaan). 
Di wad pula:-
- 7pcs pad gam lebih baik ye. Jgn beli yg jenis tali tu. Brand kotex kalau tak silap. 
- 4pcs disposable panties if necessary. (Make sure beli besar dr saiz bdn ok. Selepas bersalin badan kita takkan kuncup macam saiz lama. Beli la saiz L or XL utk bdn saiz kecik molek pd asalnya.
- berus gigi dan ubat gigi.
- pencuci muka
- towel 
- kasut sila lah pakai kasut biasa drpd rumah yg mana blh pergi ke toilet sekali.
- 1pcs kain batik utk keluar hospital
- 1 pcs shirt keluar hospital
- sweater sekiranya perlu.



No comments:

Post a Comment