Tabung Kawen

Saturday, October 31, 2015

Luka jahitan perineum bernanah/luka

Salam. 

Kpd sesiapa wanita yg baru sahaja melahirkan anak dan mengalami luka perineum bernanah / luka seperti simptom pedih ketika berjalan, basuh dengan air garam / rebusan mAnjakani / sapu lendir manjakani pada luka agak pedih yg dirasakan.. Sila lah check keadaan luka terutamanya bila dah lebih 20 hari berpantang. Waktu ini nurse kkia tak datang rumah dah jadi kita kena pantau sendiri luka kita.

Sesiapa yg dah teliti memang ada nanah atau luka/ darah, eloklah jumpa doctor. Mereka akan bagi ubat sapu nama foban cream untuk disapu pada luka perineum dengan ubat makan antibiotik namanya cloxacilla 250mg. Ubat ni berbentuk kapsul. Bila makan ni memang kencing berbau lah kan. Sape2 yang ada jangkitan saluran kencing tu elok sgt la makan ubat nama ni tau. 

Ubat ni tak boleh beli over the counter. Kena consult dg doktor dulu baru boleh dapat. 



No comments:

Post a Comment