Tabung Kawen

Saturday, December 29, 2012

Tips menghadapi Interview


Cara nak LULUS interview utk jawatan yg dipohon.

Masuk bilik je terus senyum then bagi salam kemudian tunggu dia hulur tangan mintak file tu baru bagi dia.
Kalau dia suruh duduk baru duduk. Lepas tu bila dia tanya nama sape baru jawab nama penuh.

CONTENT
1. study general knowledge berkenaan dg jawatan2 etc. - (25%)
2. peribadi (cara bercakap, pemakaian etc) - (3%)
3. ade lg panel samaada 1-2 lg orang tanya. part ni kena study bab jawatan yg dipohon la. (tak pasti berapa percent)

4. Kalau dia provoke melibatkan hal peribadi, buat cool jek walau korang rasa nak marah dia, maki dia. kita kena hipokrit bila tengah interview. itu sangat perlu untuk diuji ketahanan tahap mental kita.

5. Bila dah settle interview, ucap terima kasih dan ambil file tu. kemudian senyum dan mulakan langkah.
6. KALAU ada yang tiba2 la dia panggil lagi sekali (dia tanya 'sape amik japgi?') kemudian kita pun pandang belakang semula, maksudnya PELUANG berkemungkinan cerah untuk dapat job tu inshaa Allah.

7. Apa yang pasti, walau kita marah cmane pun, berdoa jela. dapat tak dapat tu belakang kira. yang penting kita berusaha.

So itu jelah tips yang dapat dibantu.

No comments:

Post a Comment